18-20 Ioυνίου 2024. Εκπροσώπηση του ΙΡΕΣΕ στο 4ο Διεθνές Εργαστήριο Ρητορικής (IRW) «Σύνορα και Σταυρδρόμια»

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 4ο Διεθνές Εργαστήριο Ρητορικής (Ιnternational Rhetoric Workshop) στο Ντουμπρόβνικ της Κροατίας στο διάστημα 18-20 Ιουνίου με τίτλο «Σύνορα και Σταυροδρόμια». H διοργάνωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Τμήμα Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου του Ντουμπρόβνικ, την Κροατική Φιλολογική Εταιρεία και την Διεθνή Ένωση για την Ιστορία της Ρητορικής (International Society for the History of Rhetoric).

Το Διεθνές Εργαστήριο Ρητορικής δίνει τη δυνατότητα σε διεθνείς διδακτορικούς φοιτητές, αναδυόμενους επιστήμονες και καταξιωμένους ερευνητές να συγκεντρωθούν και να εξετάσουν τους πολλαπλούς τρόπους με τους οποίους οι σύγχρονες και καθιερωμένες παραδόσεις στη ρητορική θεωρία, παιδαγωγική και κριτική συμβάλλουν στη νοηματοδότηση παγκόσμιων φαινομένων. Το φετινό θέμα, «Σύνορα και Σταυροδρόμια», ήταν μια πρόσκληση διερεύνησης για το  πώς η ρητορική μπορεί να συμβάλει στη διαμόρφωση νέων απαντήσεων, να αρθρώσει νέες κοινωνικοπολιτικές αφηγήσεις και να καλλιεργήσει ανθρώπινες ελπίδες και φαντασίες για επίλυση, δημιουργία κόσμου, δικαιοσύνη, δυνατότητα, βιωσιμότητα και συμφιλίωση.

Στη διοργάνωση συμμετείχαν ως κεντρικοί ομιλητές οι:

Δημήτρης Σαράφης (Πανεπιστήμιο του Γκρόνινγκεν) με θέμα: Ρητορική του Μίσους και Αυταρχισμός: Κριτικές Προσεγγίσεις στη Πολυτροπική Επιχειρηματολογία στην ‘Προσφυγική Κρίση’

Karma R. Chávez, (Πανεπιστήμιο του Τεξας) με θέμα: «Πετώντας Πέτρες: Όπλα των Αδύναμων και Θανατηφόρα Βία στα Σύνορα Μεξικού/ΗΠΑ και Παλαιστίνης/Ισραήλ»

– Lisa A. Flores, (Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια) με θέμα: «Επείγουσα Ανάγκη, Φροντίδα και οι Χωροχρονικότητες της Θεαματικής Κρίσης στα Σύνορα»

Στο πλαίσιο των εργασιών του Διεθνούς Εργαστηρίου πραγματοποιήθηκαν δύο στρογγυλά τραπέζια στα οποία συμμετείχαν καθηγητές από όλον τον κόσμο:

α) Η ρητορική των συνόρων. Συμμετέχοντες/ουσες ήταν οι: Dr. Carlos Abaunza (Nazarbayev University), Dr. Annie Hill (University of Texas, Austin), Dr. Matthew Houdek (Rochester Institute of Technology), Dr. Shuzhen Huang (Commonwealth University of Pennsylvania, Bloomsburg Campus), Dr. Gabrijela Kišiček (University of Zagreb) και Dr. Terrie Wong (Penn State University, Brandywine). Συντονίστρια του πρώτου στρογγυλού τραπεζιού ήταν η Dr. Shauna LaTosky (University of Northern British Columbia).

β) Η ρητορική παιδαγωγική πέρα από τα σύνορα: Συμμετέχοντες/ουσες ήταν οι: Dr. Michael Burke
(University College Roosevelt, Utrecht University), Dr. Brent Lucia (University of Connecticut), Dr. Andreas Karatsolis (Massachusetts Institute of Technology), Dr. Kris Rutten (Ghent University), Dr. Kelly Scarff (Virginia Tech). Συντονίστρια του δεύτερου στρογγυλού τραπεζιού ήταν η Dr. Foteini Egglezou (Hellenic Institute of Rhetorical and Communication Studies).

To Iνστιτούτο Ρητορικών και Επικοινωνιακών Σπουδών Ελλάδας (ΙΡΕΣΕ) εκπροσωπήθηκε στο πλαίσιο του 4ου Διεθνούς Εργαστηρίου Ρητορικής από την πρόεδρο, Φωτεινή Εγγλέζου, η οποία συμμετείχε ως μέλος της οργανωτικής επιτροπής του εργαστηρίου, ως συντονίστρια του στρογγυλού τραπεζιού με θέμα «Η ρητορική παιδαγωγική πέρα από τα σύνορα»  και με άρθρο της, το οποίο συζητήθηκε στο πλαίσιο εργαστηρίων με άλλους συμμετέχοντες υπό την επίβλεψη του καθηγητή Δημήτριου Σαράφη.

Είναι μεγάλη χαρά και τιμή  το Ινστιτούτο Ρητορικών και Επικοινωνιακών Σπουδών να έχει την ευκαιρία να έρχεται σε επαφή με τις τάσεις και εξελίξεις στο επιστημονικό πεδίο της ρητορικής από όλον τον κόσμο.